Védje meg dolgozói kezét a bőrbetegségektől!

Egy munkahelyi dermatitiszeset akár milliós kártérítést is jelenthet a munkáltatóval szemben, emellett átlagosan 23,9 napos kiesést a munkavégzésből – írja az American Medical Association folyóirat.

A dolgozók kezei működtetik és viszik előre a vállalkozásokat nap mint nap. Bár egyesek szerint a megrepedt és sérült bőr a derék, kemény munka bizonyítéka, valójában potenciálisan súlyos bőrbetegség jele. Az alkalmazottak naponta különféle irritáló anyagoknak és veszélyes munkakörülményeknek vannak kitéve, amelyek károsak lehetnek a bőrükre. A különféle levegőben szálló részecskéktől kezdve az általuk kezelt alkatrészekig és anyagokig az alkalmazottak számos olyan hatásnak vannak kitéve, amelyek munkával kapcsolatos bőrbetegségekhez vezethetnek.

A munkával összefüggő bőrbetegségek három fő típusa:

  1. Irritatív kontakt dermatitis: ez a rendellenesség a különféle irritációk halmozott hatására, sok éven át alakul ki. Nagyon fájdalmas és kényelmetlen, de szerencsére gyógyítható.
  2. Allergiás kontakt dermatitis: Ez a rendellenesség jelentkezhet azonnal vagy idővel is felhalmozódhat. A munkavállalónak hosszú időn keresztül kell érintkeznie az adott anyaggal mielőtt érzékennyé válik rá. Ha kialakul az allergia, akkor a munkavállaló egy életre érzékennyé válik, és ez nem gyógyítható. Az alkalmazottak utána azonnal fájdalmat és kényelmetlenséget tapasztalnak, ha érintkeznek az anyaggal, amelyre allergiásak.
  3. Bőrrák: Ezt ultraibolya (UV) sugarakkal vagy rákkeltő anyagokkal, például használt ásványi olajokkal (motor / gép), kőszénkátrányokkal és szurokkal való érintkezés okozza.

Figyelmeztető jelek

Sajnos a legtöbb munkával kapcsolatos bőrproblémáról nem számolnak be, részben azért, mert a dolgozók nem tudják felismerni, hogy bőrbetegségük munkával kapcsolatos. Néhányan inkább nem is említik ezt, mert aggódnak, hogy milyen következményei lennének ennek a munkáltatójuknál. Valószínű, hogy a be nem jelentett munkával kapcsolatos bőrproblémák száma 50-70-szer nagyobb, mint a bejelentett alkalmazottaknál. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala megállapította, hogy a foglalkozási dermatitiszben szenvedő betegek 75 százalékánál krónikus bőrbetegség alakult ki.

A foglalkozási dermatitis tünetei és súlyossága nagyban különbözik. A fenyegető bőrbetegség első tünetei: viszketés, hámló és/vagy pikkelyes bőr; fájó, repedezett és/vagy vérző bőr; a kéz vagy az ujjak duzzanata; hólyagok vagy üregek a kezeken/ujjakon. A foglalkozási bőrbetegségek (OSD-k) ebben a korai szakaszban könnyen elháríthatók védőintézkedések bevezetésével és a bőrre fordított nagyobb figyelem mellett.

 

Forrás: OHS Online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük