Koronavírus: Hogyan ápoljuk megfelelően a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés következtében kiszáradó kézbőrt?

Bár a gyakori, alapos kézmosás és a durva fertőtlenítő szerek létfontosságúak a vírus terjedésének megakadályozásában, káros hatással lehetnek a bőrünkre, így kezeinket száraznak, repedezettnek és fájónak érezhetjük.

Az egészségügyi szakértők szerint a megfázáshoz és az influenzához hasonlóan a koronavírus is a köhögéstől és tüsszentéstől levegőbe jutó cseppek útján terjed, amelyeket a közelben lévő emberek az orrukon, a szájukon vagy a szemükön keresztül el tudnak kapni.

Ha ezek a cseppek különböző felületekre kerülnek, amiket mások megfognak, könnyen tovább terjedhetnek. Emiatt a szakértők szerint a rendszeres kézmosás a megelőzés leghatékonyabb eszköze (az otthonmaradás mellett).

A javaslat az, hogy 20 másodpercig kell alaposan kezet mosni ahhoz, hogy megfékezzük a baktériumok terjedését.

Dr. Csende Ferenc, a Hidrofil kézkrém készítője szerint ez azért van, mert az idő múlásával a túlzott mosás kimeríti a bőr természetes védőrétegeit.

“Az ismétlődő kézmosás károsíthatja a bőr védőrétegeit, eltávolítja a természetes olajokat, és a kezek kiszáradását, fájását és irritációját okozhatja” – mondja a gyógyszerész szakember.

“Ha a bőr szerkezete megrongálódik, kevésbé hatékony a védekezésben, ezért elengedhetetlen a hidratálás. Ettől függetlenül semmiképpen sem szabad abbahagyni a kézmosást!”

Sokan, akik betartják a gyakori kézmosást, „irritatív kontakt bőrgyulladást (azaz  vegyi anyag, például szappan által okozott ekcémát) tapasztalnak”.

Milyen egyszerű lépéseket tehetünk az irritáció csökkentése érdekében?

Íme, a gyógyszerész útmutatója a kézbőrünk gondozásához koronavírus járvány idejére!

Használjunk antimikrobiális kézmosást!

Dr. Csende Ferenc azt javasolja, hogy a hagyományos szappan helyett használjunk hidratáló tisztítószert kézmosásnál, mivel ez segíthet a bőr lágyításában és hidratálásában, különösen akkor, ha ekcémától vagy más dermatitisztől szenvedünk. Nemcsak megnyugtatják a bőrt, de antimikrobiális hatásúak is, vagyis megölik a mikroorganizmusokat és megállítják azok növekedését.

Szárítsa meg megfelelően a kezét

A kezek nem megfelelő szárítása is kellemetlen hatással lehet a bőrre, mivel a párolgás eltávolítja a bőr természetes olajait. A kezek alapos kiszárítása szintén fontos a baktériumok és vírusok terjedésének csökkentésében, hiszen a nedves bőrön nagyobb valószínűséggel terjednek.

Az egyszer használatos papírtörülközők higiénikusabbak, mint az elektromos kéziszárítók, mivel csökkentik a vírusok továbbadásának kockázatát. Ha kézszárítót használunk, győződjünk meg arról, hogy a kezünk alaposan megszárad – ne fejezzük be a szárítást úgy, hogy a nadrágunkra vagy a ruházatunkba törölgetjük a kezünket, mert ezek nem biztos, hogy tiszták, és a fertőzést visszahelyezhetik a kézre.

Otthon szintén gyakran kell cserélni a szövetes törölközőket, különösen ha többen használják, hogy megakadályozzuk a fertőzés terjedését.

Vásároljunk illatmentes kézkrémeket!

Kézmosás vagy kézfertőtlenítő gél alkalmazása után Dr. Csende szerint bőségesen kell kézkrémet felvinnünk a bőrünkre, mivel táplálja, megnyugtatja a száraz területeket és minimalizálja a bőrirritációt.

Vész esetén forduljunk szakértőhöz!

Ha keze gyulladt, viszkető, duzzadt vagy fájdalmas, és nem mutatja javulás jeleit, Dr. Csende azt javasolja, hogy kérjen tanácsot egy bőrgyógyásztól a kezeléshez és annak megállapításához, hogy mi áll a bőrbetegség mögött.

Forrás: Independent

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük